woensdag 4 april 2018

Cmyk kleuren

CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key) is een systeem om met vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door subtractieve . Wat is het verschil tussen RGB en CMYK? Waarom wordt er bij full colour drukwerk, altijd gebruik gemaakt van CMYK kleuren ? Naast RGB en CMYK kleuren zijn er ook PMS-kleuren. Een beeldscherm kent een andere kleurmenging dan drukwerk en dat heeft . Lees hier alles over de verschillen tussen RGB, CMYK en PMS, zodat je deze informatie kunt gebruiken voor het opmaken van je.

Meestal kies je kleuren die passen bij je huisstijl. Die kleuren hebben in je huisstijlhandboek een code. Mooi drukwerk begint met een mooi ontwerp. Voor het werken met kleur is enige kennis van kleurenleer onmisbaar. Voor het beschrijven van kleur wordt onderscheid gemaakt tussen . Onderstaande kleuren tabel maakt het mogelijk om zichtbare . Als je een ontwerp voor drukwerk maakt, moet je CMYK kleuren gebruiken.


Dit verschilt van RGB-kleuren van je computer. PMS, CMYK en RGB zijn bekende kleurvarianten.

In deze blog leggen we je uit wat de verschillen zijn. Dan geeft drukken in PMS meestal het beste resultaat. CMYK is het kleurmodel dat wordt gebruikt voor drukwerk en print.


Klanten vragen ons vaak wat het verschil is tussen RGB en CMYK kleuren. We krijgen regelmatig de vraag wanneer te kiezen voor Pantone (PMS) of CMYK kleuren. Voor de grafische specialisten is dit veelal wel . In het kleurenwoordenboek komen onder andere de afkortingen CMYK , PMS, RGB en Hex voor. Daarom is het belangrijk om je drukbestand ook in CMYK aan te leveren. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen CMYK , RGB en PMS- kleuren.


De afkorting van het kleurenmodel CMYK staat voor Cyan, Magenta, Yellow and Key Color. Het is een systeem om kleuren vast te leggen in een code. Een full colourkleurpalet ( cmyk ) is daarom het uitgangspunt. Het is wel mogelijk deze kleuren te gebruiken voor teksten en witte vlakken. Bij het ontwerpen van een website speelt de kleur natuurlijk een grote rol.


Of waarom kleuren op een beeldscherm (RGB) en op drukwerk (vooral CMYK) . Het opmaken van bestanden kan soms best lastig zijn. Kleurmodussen zijn superbelangrijk bijopmaken van je ontwerpen. Op deze kleurenkaart kan je de meest gebruikte Pantone PMS- kleuren terugvinden. Bij de Pantone kleuren vind je ook nog eens de CMYK -waarden, zodat je in .

Waarom moet ik mijn kleuren omzetten naar CMYK ? Bij het werken met kleuren kom je vaak CMYK en RGB tegen. Waarvoor staan deze afkortingen, wat betekenen ze en waar gebruiken we ze .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts